Musevilik dininde yer alan On Emir; Allah tarafından Sina Dağı‘nda, Hz. Musa Peygamber aracılığıyla İsrailoğullarına verilen ilk yasalardır. İsrailoğulları için verilen yasalar sadece On Emir ile sınırlı değildir. Daha fazla yasa ve kural içermektedir. On Emir’in verilmesi, o dönemin tarihsel ve kültürel özellikleri ile yakından ilgilidir. Kutsal kitapların gönderilmesi; insanların günaha düştüklerini, kötüleştiklerini ve dünyanın bozulmuş olduğunu gösterir. Allah, bu durumu düzeltmek için insanları cezalandıran ve onları birbirinden ayıran birçok olay gerçekleştirir. On Emir, İsrailoğullarının Allah’a kulluk yapmasını, kendilerine verilen kurallara uymalarını ve birbirlerine saygı göstermelerini öngörür.
10 Emir Maddeleri ve Özellikleri
1- Benden başka tanrın olmayacak
Bu emir, yanlış inanışların önünü kesmek ve putlara tapmak gibi hatalı davranışları önlemek için verilmiştir. İnsanların sadece bir tek tanrıya inanmasını ve tapmasını istemektedir. Bu inanç, insanların hayatlarının merkezine tanrıyı koymasını ve ona güvenerek yaşamasını sağlar.
2- Putların önünde eğilmeyecek, onlara tapmayacaksın
Bu emirle kastedilen putların yayılmasını önleyerek, insanların Rabbi ile putları bir tutmasını engellemektir.
3- Tanrın Rab’bin adını boş yere ağzına almayacaksın
Tanrı’nın ismini boş yere kullanmamayı ve Onun adını kirletmemeyi öğütler. Tanrı’nın ismini yalan dolu cümlelerle kullanmak, Ona saygısızlık olacağından, o şekilde kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
4- Altı gün çalışacak, bütün işlerini yapacaksın; ama yedinci gün bana, Tanrın Rab’be Şabat Günü adanmıştır
İnsanların çalışmasının önemini vurguluyor ve yedinci günün Tanrı’nın adına Şabat Günü olarak adanmasını istiyor. Tanrı’nın bize sağlık ve lütuflar verdiği hatırlatılıyor ve bizlerin, O’na karşı borcumuzu ödemek için Onu anmamız ve onurlandırmamız gerektiği vurgulanıyor. Mesaj, insanların birbirlerine yaptıkları iyilikler için teşekkür etmelerinin yanı sıra, Tanrı’ya yaptığı iyilikler için de teşekkür etmeleri gerektiğini vurgulamaktadır.
5- Anne babana saygı göster
İnsanların anne babalarına saygı göstermelerini öğütler. Saygı hayatımızın temel kurallarından birisidir ve öncelikle anne babamıza karşı gösterilir. Anne babamıza gösterilen saygı, bize alışkanlık kazandırır ve başkalarına da saygı göstermeyi öğrenmemizi sağlar. Bu emirle amaç, toplumun birbirine saygı göstererek huzurlu bir ortamda yaşamasıdır.
6- Adam öldürmeyeceksin
İnsanların bir başkasının hayatına son vermemelerini öğütler. İlahi inançlar doğrultusunda, canın Allah tarafından verildiğine inanılır ve bu yüzden insanların canlarını almaları yasaklanmıştır. Cihad esnasında bile aşırıya kaçılmamalıdır. İnsanların canlarını almak acımasız ve merhametsiz bir davranış olur. Bu emirle amaç, insanların iyilik, merhamet ve güzellik içinde yaşamasıdır ve üzücü sonuçların ortaya çıkmamasıdır.
7- Zina etmeyeceksin
Evlilikte sadakatin önemini ve cinsel ilişkilerin yasal bir evlilik içerisinde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Gayri meşru ilişkiler, aile hayatını zedeleyebilir ve toplumda hoş karşılanmayan sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle bu emir, insanların aile hayatlarını koruyarak, sadakatli ve saygılı bir şekilde yaşamalarını öğütlemektedir.
8- Çalmayacaksın
İnsanların emeğine saygı göstermelerini ve başkalarının haklarını çiğnememelerini amaçlar. Kendimize kazanç sağlamak için başkalarının malını veya emeğini çalmak yanlış ve yasaktır. Bu emir insanların dürüst, adil ve saygılı olmalarını ister.
9- Komşuna karşı yalan yere tanıklık etmeyeceksin
İnsanların birbirlerine olan saygı, sadakat ve dürüstlüklerini koruma amacını taşımaktadır. Yalan yere tanıklık etmek, bir başkasının itibarını zedeleyebilir ve ona zarar verebilir. Bu emir insanların birbirlerine karşı dürüst ve adil davranmalarını öğütlemekte ve toplumsal ilişkileri sürdürmelerine yardımcı olmaktadır.
10- Komşunun hiçbir şeyine göz dikmeyeceksin
Bu emir komşunun mülküne, malına saygı duyulması ve onların haklarının çiğnenmemesi gerektiğini belirtir. Komşunun malına göz dikmek, onların haklarını çiğneme anlamına gelir ve yasaklanmıştır. Ayrıca, komşunun mülküne göz dikmek, toplumsal ilişkileri bozabilir ve insanlar arasında fitnelik yaratabilir. Bu nedenle, bu emir insanların birbirine saygı duymasını, komşularının haklarını çiğnemeyeceklerini ve onların mülklerine saygı duyacaklarını belirtir.