Mescid-i Nebevi: Yeşil Kubbedeki Pencerenin ve Eğik Minarenin Sırrı!

Tarih:

Paylaş

Mescid-i Nebevi veya Peygamber Mescidi, Hicret sonrasında Medine’de İslam peygamberi Hz. Muhammed’in (sav) liderliğinde inşa edilen kutsal bir yapıdır. Bu mescitte, Hz. Muhammed’in (sav) kabr-i şerifi yer almaktadır. “Nebevi” terimi Arapça’da “peygamberle ilgili” anlamına gelir ve “Mescid-i Nebevi” ifadesi “Peygamber Mescidi” olarak çevrilir. Mekke’deki Kâbe’den sonra Müslümanlar için en kutsal ikinci mescit olarak kabul edilir.

İlk yapıldığında Mescid-i Nebevi küçük bir yapıydı. Hurma kütüklerinden yapılmış sütunları ve hurma dallarından çatısı vardı. Duvarları taşlardan örülmüş, bitişiğindeki ev kısmı ise kerpiçten yapılmıştı (bugünkü kabir). Minberi ve mihrabı yoktu ve Hz. Muhammed (sav) cuma hutbelerini bir ağaç kütüğünün üzerinden yapardı. Mescidin bir bölümü, Suffa adı verilen bölüm, fakirlere ayrılmıştı.

654 yılında meydana gelen deprem ve yangında mescit zarar gördü. Sonraki dönemlerde Emeviler, Abbasiler, Memlükler ve Osmanlılar tarafından yeniden inşa edildi. Mescid-i Nebevi, ayrıca Halife Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer bin Hattab’ın kabirlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Mescid-i Nebevi’nin Yapım Aşaması

Mescid-i Nebevî’nin yapım aşaması, peygamberimiz Hz. Muhammed’in (sav) Medine’ye varışıyla başladı. 24 Eylül 622’de Medine’ye ulaşan Hz. Muhammed’i (sav), Ensar ve Muhacirler’den oluşan Müslümanlar, şehrin girişinde coşkuyla karşıladılar. Hz. Muhammed (sav), herkesi kırmamak için devesi Kasvâ’yı serbest bırakarak, onun çöktüğü yere en yakın evde konaklamayı tercih etti. Kasvâ, Malik b. Neccaroğulları’nın evlerinin önünde, hurma kurutulan bir alanın üzerine çökünce, Hz. Muhammed (sav) buraya en yakın evin sahibi olan Ebû Eyyûbb el-Ensarî‘nin misafiri oldu.

Hz. Muhammed (sav) burada, Sehl ve Süheyl adındaki iki yetim çocuğa ait olan bir araziyi, herkesin ibadet edebileceği ve toplantılar düzenleyebileceği bir mescit inşa etmek amacıyla satın aldı. Temeli Eylül 622’de atılan bu yapı, 623 Nisan’ında tamamlandığında yaklaşık 35 metre eninde ve 30 metre genişliğinde, taş temel üzerine pişmemiş kerpiçlerden yapılmıştı. Çatısı ise hurma yapraklarıyla örtülmüştü. Hz. Muhammed’in (sav), taş ve kerpiçlerin taşınmasında Müslümanlara yardım ettiği rivayet edilir.

Mescid ilk yapıldığında batıda Babürrahme, doğuda Babücibril ve güneyde Babülcenubî olmak üzere üç kapıya sahipti. Ancak Kıble’nin Kudüs’ten Kâbe’ye çevrilmesiyle birlikte güney kapısı kapatıldı ve kuzeye yeni bir kapı açıldı. Günümüzde ise Mescid-i Nebevi’nin 41 ana giriş ve çıkış noktası bulunmaktadır.

Hicret sonrasında Müslümanların sayısı artınca mescit dar gelmeye başladı ve Hz. Muhammed (sav) genişletme kararı aldı. Mescid, Hicrî takvim’e göre 7. yılında, Hayber’in alınmasının ardından 20 metre en ve 15 metre boy eklemesiyle genişletildi. Böylece mescit, 50 x 50 metrelik kare bir şekle dönüştü, yüksekliği 3.5 metreye çıktı ve toplam 35 sütunu içerdi. Bu eklenen alanı, Osman bin Affan satın aldı. Halife Hz. Ebu Bekir döneminde ise mescit aynı kaldı.

Mescid-i Nebevi’nin Yeşil Kubbesindeki Pencerenin Sırrı

Kubbetül Hadra, peygamberimiz Hz. Muhammed’in (sav) ve Müslüman halifeler Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer’in türbelerinin üzerine inşa edilmiş, yeşil renkli bir kubbedir. Mescid-i Nebevi’nin güneydoğu köşesinde yer alır. Kabirlerin yer aldığı Hücreyi Saadet kısmının üzerinde bulunan Yeşil Kubbe’nin üstünde küçük bir pencere bulunur. Peygamber Efendimizin Kabri Şerifinin (sav) baş hizasında yer alan bu pencere, yağmur ve güneş ışığı alır ve tek açık penceredir. Bu pencere, Resulullah’ın gökyüzü ile temasını sağlamak için bırakılmıştır. Kabirlere açılan odada kapı ve pencere bulunmaz.

Hz. Aişe Validemiz zamanında Medine’de şiddetli bir kıtlık yaşandı. Uzun süre yağmur yağmadı, tarlalar kurudu ve sular kesildi. Medineliler, Hz. Aişe Validemize başvurarak çaresizliklerini ifade ettiler. Hz. Aişe Validemiz, kabrin üzerini kapatan hurma liflerinin sema ile buluşmasını engellediklerini düşündülerse yağmurun yağmayacağını belirtti. Bunun üzerine kabrin üzerindeki engel kaldırıldı ve üç gün boyunca yağmur yağdı.

Bu olaydan sonra Yeşil Kubbe üzerindeki pencere, sema ile kabrin buluşmasını simgeler hale getirildi. Bu pencere hiçbir zaman kapatılmaz, sadece kuşların girmesini engellemek için tel örgüyle korunur. Bir defasında içeri düşen bir kuşu çıkarmak için içeriye bir kişi indirilmiş ve kabirleri görmüştür.

Mescid-i Nebevi’nin Eğik Minaresinin Sırrı

Kubbetul Hadra’nın yanında bulunan bir minare ise oldukça ilginçtir. Bu minare, ünlü Pisa Kulesi gibi eğiktir. Ancak buradaki eğiklik bilinçli olarak yapılmıştır. Minarenin eğik olmasının nedeni, herhangi bir doğal afet anında minarenin Hz. Muhammed’in (sav) mezarının üzerine devrilmesini önlemektir. Bu sebeple, minare mezarın karşısında bulunan yöne doğru eğimlidir, böylece mezarın güvenliği sağlanmış olur.

Mescid-i Nebevi Hakkında Bilgiler

Yeni Yapı Binanın Alanı: Yaklaşık olarak 100.000 m²’dir.
Avlunun Alanı: İki yüz otuz beş bin (235.000 m²’dir).
Çatı Katı Kubbeler Dâhil Toplam Alan: 67.000 m²’dir.
Aynı Anda Namaz Kılabilen Kişi Sayısı: 600.000’den fazladır.
Hareketli Kubbelerin Sayısı: Yirmi yedi (27)dir. Ağırlıkları ise; 9 tonu ahşap, 60 ton civarındadır.
Abdest Alma Yerlerinin Sayısı: 6500’den fazladır.
Tuvaletlerin Sayısı: 2500 civarındadır.
Fıskiyeli Su Çeşmeleri: 560 adettir.
Granit Taşlarla Süslenmiş Alan: 45.000 m²’dir.

Mescid-i Nebevi’nin Minareleri

İki Osmanlı, dört eski ve altı yeni minare toplamda on (10) adettir.
Eski minarelerin yüksekliği 72 mt’dir.
Yeni minarelerin yüksekliği ise 104 m.’ dir. 334 basamakla çıkılır ve beş (5) şerefelidir.
Minarelerin üzerindeki hilallerin her birinin ağırlığı 4.200 kg.’dır ve altınla kaplıdır.

Mescid-i Nebevi’nin Kapıları

Kapıların adedi 81, giriş yeri 41’dir.
Babü’s Selam 1 Nolu kapıdır.

Mescid-i Nebevi’nin Avize ve Lambaları

68 büyük avize her biri beş metre çapında ve 2200 kg ağırlığındadır.
111 küçük avize bulunmaktadır.
20.000’den fazla lamba kullanılmıştır.

Mescid-i Nebevi’nin Merdivenleri

Üst kata çıkış için altı yürüyen, 18 adet normal merdiven bulunmaktadır.
Zemin katta 2400, zeminin üstünde 2020 adet kolon mevcuttur.

Mescid-i Nebevi’nin Güvenliği

Mescid-i Nebevi’de 627 adet güvenlik ve naklen yayın kamerası bulunmaktadır.
Ses sistemi Dünyanın en iyi ses sistemlerinden biridir.
Otomatik yangın söndürme üniteleri en son teknolojiyle donatılmıştır.
Daimi elektrik üretim üniteleri ve tatlı/atık su üniteleri mevcuttur.

Mescid-i Nebevi’nin Soğutma Sistemi

Mescid-i Nebevi’deki soğutma sistemi Dünyadaki en büyük soğutma sistemlerinden biridir.
Altı ünite vardır ve her biri saatte 3400 ton su soğutur.

Modern Otopark ve Koruyucu Şemsiyeler

Mescidin avlusunun altında U şeklinde yapılmış iki katlı otopark bulunmaktadır.
Şemsiyeler 1990’lı yılların başlarında yapılmış ve otomatik olarak açılıp kapanabilen özelliktedir.

Ravza: Cennet Bahçesi

Ravza, Mescid-i Nebevi’nin içersinde muayyen bir yerin adıdır ve Efendimiz Aleyhisselam’a göre Cennet bahçelerinden bir bahçedir.

WhatsApp grubumuza katılmak için TIKLAYINIZ!

Paylaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Zerdüştlerin Kutsal Merkezi Taht-ı Süleyman ve Hz. Süleyman’ın Cinleri Hapsettiği Yer!

Taht-ı Süleyman, efsaneler ve tarihle iç içe geçmiş bir bölge olarak, Zerdüşt inancının ve İslam öncesi İran kültürünün derin bir izini taşır.

Tektaş Pırlanta Yüzüklerde Son Trendler – Yılın En Gözde Modelleri!

Evlilik tekliflerinin vazgeçilmezi, aşkın sembolü, tektaş pırlanta yüzük. Anlamı ve estetiğiyle öne çıkan bu zarif mücevher, aşkın sonsuzluğunu simgeliyor.

Maoriler Kimdir? Geleneksel Haka Dansı ve Ortaya Çıkış Hikayesi

Haka dansı, Maori kültürünün güçlü bir ifadesidir ve dünya çapında hem spor sahalarında hem de kültürel etkinliklerde unutulmaz bir deneyim sunar.

Yerinde kripto para eğitimi ve desteğin avantajı

Kripto para piyasası, teknik terimler ve karmaşık işlem süreçleri ile yeni başlayanlar için oldukça zorlayıcı olabilir.

Altın Zincir Bileklik Modelleri

Altın zincir bilekliklerde kullanılan zincirler, farklı kalınlık ve desenlere sahip olabilir. İnce ve zarif bir görünüm isteyenler için...
spot_img

Related articles

Zerdüştlerin Kutsal Merkezi Taht-ı Süleyman ve Hz. Süleyman’ın Cinleri Hapsettiği Yer!

Taht-ı Süleyman, efsaneler ve tarihle iç içe geçmiş bir bölge olarak, Zerdüşt inancının ve İslam öncesi İran kültürünün derin bir izini taşır.

Tektaş Pırlanta Yüzüklerde Son Trendler – Yılın En Gözde Modelleri!

Evlilik tekliflerinin vazgeçilmezi, aşkın sembolü, tektaş pırlanta yüzük. Anlamı ve estetiğiyle öne çıkan bu zarif mücevher, aşkın sonsuzluğunu simgeliyor.

Maoriler Kimdir? Geleneksel Haka Dansı ve Ortaya Çıkış Hikayesi

Haka dansı, Maori kültürünün güçlü bir ifadesidir ve dünya çapında hem spor sahalarında hem de kültürel etkinliklerde unutulmaz bir deneyim sunar.

Yerinde kripto para eğitimi ve desteğin avantajı

Kripto para piyasası, teknik terimler ve karmaşık işlem süreçleri ile yeni başlayanlar için oldukça zorlayıcı olabilir.